jump to navigation

Anadolu’nun ürünleri coğrafi işareti keşfediyor April 27, 2010

Posted by Bahadir Sahin in Haber (News), Turkce.
trackback


Belli bir coğrafyadan kaynaklanarak belirgin nitelikleriyle ün kazanmış ürünlerin ‘gerçek üreticileri’ adına kayıt altına alınması anlamına gelen coğrafi işaretin önemi son dönemde Anadolu topraklarında anlaşılmaya başlandı. 2 bin 500 coğrafi işaret alabilecek ürünü bulunan Anadolu’da sadece 129 ürünün coğrafi işareti bulunuyor, 165 ürün ise coğrafi işaret almak için sırada bekliyor.

Köklü bir geçmişe sahip ve çok sayıda yöresel ürünü olan Anadolu, coğrafi işaret alabilecek binlerce ürüne sahip olmasına karşın şimdiye kadar Türk Patent Enstitüsü’ne başvurup da coğrafi işaret alabilen ürün sayısı sadece 129. Daha çok halıların coğrafi işaret aldığı Anadolu’da Türk Patent Enstitüsü (TPE) verilerine göre 165 ürünün coğrafi işaret alması için başvurusu bulunuyor. Bölgesel kalkınma, turizme, tanıtıma büyük katkısı olan coğrafi işaret için belirtilen evraklarla Türk Patent Enstitüsü’ne başvurmak ise yeterli.

-MARKA YILI-

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda bölgesinde ün kazanmış ürünlerin kayıt altına alınması gerekliliği düşüncesinde artış olduğunu belirtti. Bir ürünün coğrafi işaret alıp tescillenmesinin, o ürünün hukukun korunması anlamında büyük önem taşıdığına işaret eden Budak, ”Son yıllarda bir çok ürünümüze çevre ülkelerin sahip çıktığını görüyoruz. Bu, bizi ürünlerimize sahip çıkmaya yöneltiyor. Biz de bölgemizdeki ürünlere sahip çıkma bilincini artırmak için Antalya Ticaret Borsası’nın öncülüğünde 28 Nisan – 1 Mayıs 2010 tarihleri arasında Yöresel Ürünler Fuarı’na ev sahipliği yapacağız. Fuar, coğrafi işaret konusunda farkındalığı artıracak bir çalışma olacak” diye konuştu.

ATSO’nun 2010 yılını ‘marka yılı’ ilan ettiğini belirten Budak, ”Bu yıl markalaşmayla ilgili dört eğitim programı düzenleyeceğiz. Bu programlar sektörü bilgilendirmeye yönelik olacak. Amaç, markalaşma konusunda farkındalık yaratmak” dedi.

Budak, Batı Akdeniz’de Antalya’nın Finike portakalı, Döşemealtı Halısı, Isparta’nın gülü ve lokumu, Burdur’un ceviz ezmesinin coğrafi işaret aldığını ifade ederek, amaçlarının, yüzlerce ürüne sahip bölgede coğrafi işaret sayısını artırmak olduğunu vurguladı.

-AB’DE 15 MİLYON EURO’LUK PAZAR-

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır da, Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde coğrafi işaret konusunda 15 milyon Avroluk ticaret hacmi bulunduğunu kaydetti. Buna gazlı ve alkollü içeceklerin dahil olmadığını söyleyen Çandır, şöyle devam etti:

”Bizim için AB iyi bir pazar. Anadolu’da ise coğrafi işaret alabilecek ürün çok fazla. Ürünlere coğrafi işaret alınarak yöresel ürünlerin gelişimi ve markalaşmasına destek vereceğiz. Ürünlerin uluslararası alanda hukukunun korunması da son derece önemli. Coğrafi işaret yoluyla Türkiye’nin pazardaki payının artması kaçınılmaz.”

Türkiye genelinde coğrafi işaret alabilecek 2 bin 500’ün üzerinde ürün olduğuna dikkati çeken Ali Çandır, ”Bunlardan sadece 129’u coğrafi işaret almış, 165 ürünün de coğrafi işaret için başvurusu bulunuyor. Bu çok az bir rakam. 2 bin 500 ürünün, bölgenin kanaat önderleri, yerel yönetimler tarafından bir an önce coğrafi işaretlerinin yapılması, hakkının, hukukunun korunması gerekiyor” dedi.

Çandır, 28 Nisan – 1 Mayıs 2010 tarihleri arasında düzenlenecek 1. Yöresel Ürünler Fuarı’nın coğrafi işaret konusunda önemli bir adım olduğunu da ifade ederek, şu ifadeleri kullandı:

”Yöresel ürünler; yerinde istihdam konusundan tutun, ekonomik nedenli göçlerin önlenmesine kadar pek çok sosyo-ekonomik sorunla da yakından ilgili bir olgu. Fransa ve İtalya gibi Avrupa ülkelerinde geçmişi 13. yüzyıla kadar uzanan yöresel ürünler ve bunların coğrafi işaretlerinin tescili söz konusu. Yöresel ürünler, bugüne kadar ülkemizde maalesef ihmal edilmiş ekonomik değerlerimizdendir. YÖREX’in bu konuda gelişecek olan kamuoyu kanaatlerinde önemli katkı yapmasını bekliyoruz.”

-KORKUTELİ COĞRAFİ İŞARETİ KEŞFETTİ-

Öte yandan Antalya’nın Korkuteli ilçesi Belediye Başkanı Hasan Gökce, yöresel ürün olan Fığla bardağına (Çomaklı bardağı) coğrafi işaret almak için Türk Patent Enstitüsü’ne başvuruda bulunacaklarını söyledi. Bunun için profesyonel bir firma ile görüşmeye başladıklarını kaydeden Gökce, ”Antalya Ticaret Borsası’nın Yöresel Ürünler Fuarı’nın mantığını anladıktan sonra coğrafi işaretin önemini kavradık. Mantardan elmaya, armuttan şiş köfteye kadar çok sayıda yöresel ürünümüze coğrafi işaret almak istiyoruz. Bunun için girişimlere başladık” dedi.

-TESCİLLİ VE TESCİL BEKLEYEN ÜRÜNLER-

Türk Patent Enstitüsü’ne başvurarak coğrafi işaret almış ürünlerin listesi şöyle:

”Hereke yün ipek el halısı, Simav el halısı, Bünyan el halısı, Sivas el halısı, Taşpınar el halısı, Kars el halısı, Türkmen el halısı, Pazırlık el halısı, Yuntdağ el halısı, Bergama el halısı, Milas el halısı, Döşemealtı el halısı, Yağcıbedir el halısı, Çanakkele el halısı, Gördes el halısı, Isparta (Hasgül) el halısı, Jirkan kilimi, Eşme Yörük halısı, Türk rakısı (Tekel), Eskişehir lüle taşı(Eskişehir Sanayi Odası), Antep fıstığı (Gaziantep Ticaret Odası), Bozdağ kestane şekeri, Bayat Türkmen kilimi (Bayat Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı), Erzincan tulum peyniri (Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası), Giresun tombul fındığı(fındık tarım satış kooperatifleri birliği (Fiskobirlik), Malatya kayısısı (Malatya Ticaret ve Sanayi Odası), Şanlıurfa biberi (Şanlıurfa Belediye Başkanlığı), İzmit pişmaniyesi(Kocaeli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği), Kayseri sucuğu (Kayseri Ticaret Odası), Kayseri pastırması (Kayseri Ticaret Odası), Çimin üzümü(Erzincan Üzümlü Belediyesi), Erzincan bakır işlemeciliği , Gemlik Türk atı (Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı), Kars Türk çoban köpeği (Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı), Türk tazısı (Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı), Çorum leblebisi (Çorum Ticaret Borsası), Maraş biberi (Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası) , Mersin cezeryesi (Mersin Ticaret ve Sanayi Odası), Ödemiş patatesi (Odemiş Ticaret Borsası), Kangal balıklı kaplıcası (Kangal Kaymakamlığı), Kangal koyunu (Kangal Kaymakamlığı), Damal bebeği (Damal Kaymakamlığı), Mustafakemalpaşa tatlısı (Mustafakemalpaşa Belediyesi) , Mustafakemalpaşa peynir tatlısı (Mustafakemalpaşa Belediyesi), Akbaş Türk çoban köpeği (Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı), Kangal çoban köpeği (Kangal Kaymakamlığı) (mahkeme kararı ile sicilden terkin edilmiştir), Anamur muzu (Mustafa Yılmaz) , Siirt battaniyesi (Siirt Valiliği İl Özel İdare Müdürlüğü) , Siirt perde pilavı (Siirt Valiliği İl Özel İdare Müdürlüğü), Pervari balı (Siirt Valiliği İl Özel İdare Müdürlüğü), Tavşanlı leblebisi, Ege sultani üzümü (Aegean sultanas), Gümüşhane kömesi, Gümüşhane dut pestili, Soğanlı bebeği, Adana kebabı, Çelikhan tütünü, Ege pamuğu (Aegean cotton), Siirt büryan kebabı, Tarsus beyazı üzüm topacık, Görece nazar boncuğu, Devrek bastonu, Zara balı, Afyon pastırması, Afyon sucuğu, Akşehir kirazı, Gemlik zeytini, Kütahya çinisi, İnegöl köftesi, Güneyege zeytinyağları, Ege inciri, İsabey çekirdeksiz üzümü, Maraş dondurması, Isparta gülü, Tarsus şalgamı, Siirt fıstığı, Ezine peyniri, Edremit körfez bölgesi zeytinyağları, Ayvalık zeytinyağı, Kalecik karası üzümü, Aydın inciri, Çay ilçesi vişnesi, Mut kayısısı, Edirne beyaz peyniri, Trabzon telkariye ve hasırı, Antep baklavası, Arapgir köhnü üzümü, Salihli odun köfte, Rize bezi (feretiko) , Çubuk turşusu, Salihli kirazı, Antakya künefesi, Geleneksel Türk gül likörü, Çarşıbaşı keşanı, Geleneksel Türk kayısı likörü, Tarsus yayla bandırması, Finike portakalı, Kırkağaç kavunu, Elazığ öküzgözü üzümü, Şanlıurfa çiğ köfte, Develi cıvıklısı, Diyarbakır karpuzu, Karnavas dut pekmezi, Kayseri mantısı, Afyon mermeri, Afyon kaymağı, Erzurum civil peyniri, Burdur ceviz ezmesi, Zile pekmezi, Bafra pidesi, Mardin sembusek, Mardin ikbebet, Mardin kibe, Mardin kaburga dolması, Mardin ımlebbes (badem şekeri), Bartın işi tel kırma, Boyabat çemberi, Oltu cağ kebabı, Edirne tava ciğeri, Terme pidesi.”

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: